Nimestä huolimatta en voi ottaa kunniaa tämän leivän ohjeesta, vaan se on napattu toiselta Annalta täältä.
ANNAN RUSTIIKKINEN ARTESAANILEIPÄ:
(Ø n. 20 cm)
Kuva Maru Lemmetty |
7 dl vehnäjauhoja
1/4 tl kuivahiivaa
1 1/2 - 2 tl suolaa
- Mittaa ainekset isohkoon kulhoon, sekoita puulastalla.
3 1/2 dl vettä
- Lisää joukkoon vesi. Sekoita puulastalla, kunnes kaikki ainekset (myös kulhon reunoilta) ovat hyvin sekaisin. (Taikinan ei kuulu olla tasainen, vaan rustiikkisuus kuuluu asiaan). Ripotte pinnalle jauhoja.
- Pingota kulhon päälle kelmu ja laita kulho jääkaappiin 12 - 18 tunniksi.
- Ota kohonnut taikina jääkaapista ja kaada se jauhotetulle pöydälle. Pyöräytä taikina jauhojen avulla palloksi. Ylimääräinen jauho pinnassa on hyvästä.
- Kääräise pallo leivinpaperiin ja laita päälle leivinliina. Anna kohota 2 tuntia.
- Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja laita uuniin 3 - 5 l:n vetoinen valurautapata. Padan olisi hyvä olla vähintään 15 cm korkea, että leivällä on riittävästi tilaa kohota uunissa.
- Pyöräytä taikinapallo kuumaan pataan. Laita kansi päälle ja paista 30 minuuttia.
- Ota kansi pois päältä ja paista vielä 15 - 20 minuuttia, kunnes leipä on kauniin ruskea ja kypsä.
Helppo foccacia syntyy lisäämällä taikinaan 1/2 dl oliiviöljyä ja leipomalla leipä uunipellille levyksi. Päälle voi lisätä tuoretta rosmariinia, aurinkokuivattua tomaattia, oliiveja, marinoituja sieniä tms.. sekä ripaus merisuolaa ja mustapippuria.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti