Sain naapuriltani ison nipun raparperia ja siitä se idea lähti.
Muuntelin ohjeen omasta Walesin aikaisesta Sitruuna-marenkipiiraan ohjeesta, mutta tein tällä kertaa vain Ø 18 cm:n piiraan irtopohjavuokaan sillä syöjiä ei ollut montaa. Laitan alle kuitenkin ison piiraan ohjeen.
RHUBARB MERINGUE PIE eli Raparperi-marenkipiiras:
( Ø 23 - 24 cm piirakkavuoka, 12 - 15 annosta)
Pohja:
175 g (n. 2 dl) vehnäjauhoja
100 g kylmää voita kuutioina
2 rkl tomusokeria
1 keltuainen (säästä valkuainen marenkiin!)
1 rkl kylmää vettä
Pohja:
175 g (n. 2 dl) vehnäjauhoja
100 g kylmää voita kuutioina
2 rkl tomusokeria
1 keltuainen (säästä valkuainen marenkiin!)
1 rkl kylmää vettä
- Mittaa ainekset monitoimikoneen kulhoon. Käytä konetta sykäyksittäin niin kauan, että aineet ovat hyvin sekaisin.
- Kaada seos jauhotetulle pöydälle ja puristele taisaiseksi taikinaksi.
- Kauli taikina n. 1/2 cm:n paksuiseksi levyksi tai painele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Siisti reunat.
- Pistele pohja ja aseta sen päälle folio kiiltävä puoli taikinaa kohden.
- Laita jääkaappiin vähintään tunniksi, mielellään yön yli.
- Kaada folion päälle paistoherneet.
- Paista 200 asteessa 15 minuttia. Poista herneet ja folio ja paista vielä 6 - 8 minuuttia, kunnes pohja on kauniin ruskea.
2 isoa vartta raparperia
2 dl vettä
1 dl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä (+ 1/2 dl vettä)
100 g voita
3 keltuaista
1 muna
- Puhdista ja pilko raparperit. Lisää kattilaan veden ja sokerin kanssa. Keitä n. 8 minuuttia, kunnes raperperit ovat pehmenneet.
- Sekoita maissitärkkelys veteen. Kaada kattilaan ja keitä sekoitellen muutama minuutti. Ota kattila pois liedeltä.
- Lisää kuutioitu voi vähitellen joukkoon. Sekoita, kunnes voi on kokonaan sulanut.
- Lisää keltuaiset ja muna. Laita kattila takaisin liedelle ja kuumenna voimakkaasti sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee.
4 valkuaista
200 g sokeria
2 rkl maissitärkkelystä
- Vaahdota valkuaiset. Lisää sokeri vähitellen vaahdotuksen aikana. Kun vaahto on kiiltävää ja pehmeää, sekoita maissitärkkelys nopeasti joukkoon.
- Kuumenna raparperikiisseli ja levitä pohjan päälle.
- Lusikoi marenkia ensin reunoille ja lopuksi keskelle. Pinta saa jäädä aaltoilevaksi.
- Paista uunissa 175 asteessa 15 - 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea ja rapea.
- Anna piiraan jäähtyä puoli tuntia vuoassa ennenkuin siirrät sen tarjoiluvadille. (Kuuma pohja murtuu helposti, kuten alla :))
Näytä niin herkullista. Nam!!!
VastaaPoista