perjantai 26. heinäkuuta 2013

Rustiikkinen marjapiiras

Kaiken suklaan, kerman ja voin jälkeen, joita viime viikkoina olen jalostanut uusiksi ohjeiksi mieleni alkoi tehdä oikein raikasta marjapiirakkaa. Sellaista, jossa on lempeän makea, mutta ehdottomasti rapea pohja. Mehukasta, mutta hapanta.

Mielihalusta syntyi tämä marjapiirakka, joka ei varmasti jää viimeiseksi laatuaan meidän keittiössä. Siksi halusin jakaa sen teidänkin kanssa. Itse käytin funktionaalisesti tähän pakastimen perältä löytyneet loput marjat, joten piiraaseen päätyi vadelmia, herukoita ja karpaloita. Piiras toimisi hyvin myös kirsikoilla, karhunvatukoilla, mustikoilla ja miksei omenakuutioilla tai luumulla. Sokerimäärä kannattaa maistella sen mukaan mitä piiraaseen päätyy laittamaan.

RUSTIIKKINEN MARJAPIIRAS:
(6 - 8 annosta)

 
  • Laita uuni kuumenemaan 215 asteeseen.
3 dl puolikarkeita spelttijauhoja
3/4 dl mantelijauhetta
2 1/2 rkl ruokokidesokeria
1 tl vaniljasokeria
  • Mittaa ainekset monitoimikoneen kulhoon ja sekoita pulssi-toiminnolla.
125 g voita
  • Lisää joukkoon pieniksi kuutioiksi leikattu voi. Anna koneen käydä, kunnes seos on murumaista.
2 rkl kylmää vetää
  • Lisää jääkylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
  • Taputtele taikina jauhotetulla pöydällä n. 2 cm:ä paksuksi pyöreäksi levyksi ja kääri kelmuun. Laita jääkaappiin lepäämään hetkeksi, n. 1/2 tuntia.
n. 1l marjoja
2 rkl perunajauhoja (jos käytät pakastemarjoja)
1/2 - 3/4 dl ruokokidesokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl kardemummaa
  • Sekoita perunajauhot, sokerit ja kardemumma marjoihin. Jos käytät tuoreita marjoja perunajauhoja ei tarvita.
  • Ota taikina jääkaapista ja kauli siitä jauhotelulla pöydällä Ø n. 26 cm:n ympyrä.
  • Kaada marjat taikinalevyn keskelle.

kananmuna
1 rkl ruokokidesokeria
  • Voitele taikinalevyn reunat munalla ja nostele reunat marjojen päälle. Muna auttaa reunoja pysymään kiinni paistamisen aikana.
  • Voitele vielä reunat päältä ja ripottele pinnalle ruokokidesokeria.
  • Paista 215 asteessa n. 30 - 35 minuuttia.
  • Anna jäähtyä hetki ja sihtaa pinnalle tomusokeria.

  





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti