tiistai 13. elokuuta 2013

Annan rustiikkinen artesaanileipä

Nyt kuulolla erityisesti kaikki ne, jotka kuvittelevat leivän tekemisen olevan vaikeaa tai inhoavat taikinan työstämistä tai jotka vaan nauttivat tuoreen itse tehdyn leivän tuoksusta kotikeittiössään. Annan rustiikkinen artesaanileipä vaatii valmistuakseen vuorokauden verran, mutta aktiivista työaikaa tähän kuuluu n. 5 minuuttia. Tämän osaa jokainen ja mikä parasta, valmis leipä on TODELLA hyvää rapeine kuorineen ja ilmavan pehmeine sisuksineen.

Nimestä huolimatta en voi ottaa kunniaa tämän leivän ohjeesta, vaan se on napattu toiselta Annalta täältä.

ANNAN RUSTIIKKINEN ARTESAANILEIPÄ:
(Ø n. 20 cm)

Kuva Maru Lemmetty
7 dl vehnäjauhoja
1/4 tl kuivahiivaa
1 1/2 - 2 tl suolaa
  • Mittaa ainekset isohkoon kulhoon, sekoita puulastalla.
3 1/2 dl vettä
  • Lisää joukkoon vesi. Sekoita puulastalla, kunnes kaikki ainekset (myös kulhon reunoilta) ovat hyvin sekaisin. (Taikinan ei kuulu olla tasainen, vaan rustiikkisuus kuuluu asiaan). Ripotte pinnalle jauhoja.
  • Pingota kulhon päälle kelmu ja laita kulho jääkaappiin 12 - 18 tunniksi.
  • Ota kohonnut taikina jääkaapista ja kaada se jauhotetulle pöydälle. Pyöräytä taikina jauhojen avulla palloksi. Ylimääräinen jauho pinnassa on hyvästä. 
  • Kääräise pallo leivinpaperiin ja  laita päälle leivinliina. Anna kohota 2 tuntia.
  • Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja laita uuniin 3 - 5 l:n vetoinen valurautapata. Padan olisi hyvä olla vähintään 15 cm korkea, että leivällä on riittävästi tilaa kohota uunissa.
  • Pyöräytä taikinapallo kuumaan pataan. Laita kansi päälle ja paista 30 minuuttia.
  • Ota kansi pois päältä ja paista vielä 15 - 20 minuuttia, kunnes leipä on kauniin ruskea ja kypsä.
Menetelmällä voi valmistaa myös rouheisemman leivän tai täysjyväleivän korvaamalla puolet jauhomäärästä haluamillaan jauhoilla. Ruisjauhoja en suosittele, sillä ne ovat liian raskaita ja leivän kuohkeus kärsii.

Helppo foccacia syntyy lisäämällä taikinaan 1/2 dl oliiviöljyä ja leipomalla leipä uunipellille levyksi. Päälle voi lisätä tuoretta rosmariinia, aurinkokuivattua tomaattia, oliiveja, marinoituja sieniä tms.. sekä ripaus merisuolaa ja mustapippuria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti