Tässä leivässä tehdään ensin kuumajuuri, johon sitten varsinainen taikina leivotaan. Aikaa täytyy siis varata hiukan kauemmin kuin normaalin hiivataikinan tekoon, mutta lopputulos on ehdottomasti sen arvoinen.
PÄHKINÄLEIPÄ
Kuumajuuri :
2 dl ruishiutaleita
1 dl ruisleseitä
1 dl pellavansiemenrouhetta
2 tl suolaa
3 rkl leipäsiirappia
5 dl kiehuvaa vettä
- Sekoita kaikki ainekset yleiskoneen kulhossa. Anna turvota n. tunnin ajan.
Taikina:
25 g hiivaa
2 1/2 dl vettä
1/2 dl oliiviöljyä
2 dl rouhittuja pähkinöitä
10 dl sämpyläjauhoja
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää seos, oliiviöljy ja pähkinät kulhoon. Laita kone käyntiin ja lisää jauhot vähitellen. Vaivaa huolella, kunnes taikina on kimmoisaa.
- Anna taikinan levätä 30 min.
- Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä kaksi n. 1 1/2 cm:n paksuista pyöreää levyä. Ota juomalasilla keskusta pois. Voit paistaa niistä sämpylät leivän kanssa samalla pellillä. Ripottele pinnalle jauhoja ja tee ristiviillot. Anna kohota n. 45 min.
- Paista uunin keskiosassa 225 asteessa n. 15 - 20 min, kunnes leivät ovat kauniin ruskeat.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti