keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Pähkinäleipä

Leipominen on tapani rentoutua. Tänään leivoin pitkästä aikaa leipää ja itseasiassa ensimmäistä kertaa elämässäni reikäleipiä. Pähkinäleivän ohjeen olen alunperin löytänyt ihanasta pikku murusia -blogista. Olen muuttanut sitä hiukan rukiisempaan suuntaan. Mikään ei voita tuoretta itseleivottua leipää, nam.

Tässä leivässä tehdään ensin kuumajuuri, johon sitten varsinainen taikina leivotaan. Aikaa täytyy siis varata hiukan kauemmin kuin normaalin hiivataikinan tekoon, mutta lopputulos on ehdottomasti sen arvoinen.


PÄHKINÄLEIPÄ

Kuumajuuri :

2 dl ruishiutaleita
1 dl ruisleseitä
1 dl pellavansiemenrouhetta
2 tl suolaa
3 rkl leipäsiirappia
5 dl kiehuvaa vettä

  • Sekoita kaikki ainekset yleiskoneen kulhossa. Anna turvota n. tunnin ajan.

Taikina:

25 g hiivaa
2 1/2 dl vettä
1/2 dl oliiviöljyä
2 dl rouhittuja pähkinöitä
10 dl sämpyläjauhoja

  • Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää seos, oliiviöljy ja pähkinät kulhoon. Laita kone käyntiin ja lisää jauhot vähitellen. Vaivaa huolella, kunnes taikina on kimmoisaa.
  • Anna taikinan levätä 30 min.
  • Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä kaksi n. 1 1/2 cm:n paksuista pyöreää levyä. Ota juomalasilla keskusta pois. Voit paistaa niistä sämpylät leivän kanssa samalla pellillä. Ripottele pinnalle jauhoja ja tee ristiviillot. Anna kohota n. 45 min.
  • Paista uunin keskiosassa 225 asteessa n. 15 - 20 min, kunnes leivät ovat kauniin ruskeat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti