sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Leipäjuuri

Valmisleipiin käytettävien säilöntäaineiden määrä on lähtenyt jo aikaa sitten hallinnasta. Leivän halutaan säilyvän homeettomana, kuohkeana, pehmeänä jne... jopa yli viikon leipomisen jälkeen. Luonnotonta. Monille teollinen hiiva aiheuttaa myös erilaisia ruoansulatusonegelmia.

Asioiden tiedostamisesta käytännön toimiin on kuitenkin pitkä matka. Leivon suhteellisen usein leipää itse. Vihdoin sain kuitenkin sen toisen askelen otettua, kun aloin kasvatella leipäjuurta. Mun ideaalimaailmassa leipoisin kiireettömästi joka aamu lapsille tuoretta leipää ja muutenkin kaikenlaisen prosessoidun ruoan määrä olisi minimissä. Todellisuus kiireisine arkiaamuineen on kuitenkin usein kovin erinäköinen.

Tällä leipäjuurella voi valmistaa käytännössä mitä tahansa leipää. Itse olen tehnyt jo ruisrouhesämpylöitä, täysjyvävehnäsämpylöitä ja rapeakuorisia vehnäsämpylöitä. Tänään olisi tarkoitus tehdä rouheista kauraleipää.

Juuren kasvattelu vaatii hiukan aikaa, kärsivällisyyttä ja hoivaa. Mutta sen jälkeen kun juuri on kunnolla kasvatettu, homma toimii lähes itsekseen. Juureen muodostunut hiiva nostattaa leivän luonnollisesti ja sitkoa muodostuu helposti vaikkei jaksaisi vaivata loputtomasti.

LEIPÄJUURI:


Päivä 1.:

Sekoita 1 tl ruisjauhoa ja 1 tl vettä kannellisessa rasiassa tai purkissa. Peitä ilmavasti ja jätä huoneenlämpöön.

Päivä 2.:

Sekoita seokseen 2 tl täysjyvävehnäjauhoja ja 2 tl vettä. Peitä ilmavasti ja anna olla huoneenlämmössä.

Päivät 3. - 5.:

Lisää seokseen päivittän 1 rkl täysjyvävehnäjauhoja ja 1 rkl vettä, sekoita. Seos alkaa kuplia. Jaa seos päivinä 4 ja 5 kahteen osaan ennen jauho-vesilisäystä. Jos haluat vain yhden juuren, heitä ylimääräinen seos pois. Jos haluat jalostaa jatkossa useamman juuren, laita ylimääräinen seos toiseen purkkiin ja tee sille samat toimenpiteet. 5 päivän jälkeen laita juuri jääkaappiin.

Päivät 6. - 8.:

Sekoita juuren joukkoon päivittäin 2 rkl haluamiasi jauhoja ja 2 rkl vettä. Sekoita hyvin ja peitä kevyesti. Juuri kuplii ja nousee rasiassa, joten varmista että rasia on riittävän tilava.

Päivä 9.:

Leivo leipä tai sämpylöitä. Lisää 1 osa vettä (esim. 1 dl tai 1 muki), 1 tl suolaa ja 2 - 3 osaa jauhoja, leseitä, rouheita, siemeniä, pähkinöitä. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja laita jääkaappiin yön yli kohoamaan. Aamulla leivo leipä tai sämpylät muotoonsa ja anna kohota huoneenlämmössä vielä kaksinkertaiseksi. Paista uunissa leivän ja sämpylöiden muodosta riippuen 175 - 200 asteessa, kunnes kypsiä.

2 kommenttia:

  1. Hei! Laitoin eilen juuren aluille ja tässä ohjetta tutkaillessani heräsi pari kysymystä (uusavuton ilmoittautuu!): "Jaa seos päivinä 4 ja 5 kahteen osaan ennen jauho-vesilisäystä." <- tarkoittaako tämä, että juuri jaetaan molempina päivinä kahteen, vai jaanko vain toisena, jolloin saisin kaksi juurta? Ja osaatkohan sanoa kauanko juuri säilyy jääkaapissa ja voikohan juurta säilyttää pakastimessa (kuten hermannijuurta)? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi,

      eli juuri jaetaan molempina päivinä. Itse jalostan usein vehnäjuuren ja ruisjuuren, eli heitän toisena päivänä jaetun ylimääräisen juuren pois.

      Jos juurta ruokkii päivittäin se säilyy jääkaapissa muutaman päivän, mutta huomaan, että viimeistään kolmantena siitä on melkein leivottava leipä tai muuten juuri löytyy jääkaapin hyllyltä :)

      Pakastaminen sopii leipäjuurelle hyvin. Hidas sulatus jääkaapissa ja hetken lepo ennen leipomista. Eli juuri kannattaa sulattaa vähintään vuorokausi ennen leipomista.

      Leipomisiloa!

      Anna

      Poista