maanantai 8. heinäkuuta 2013

Punajuuri Tarte Tatin



Lähikaupassani (niinkuin varmasti monissa muissakin) on mainio osasto "Suoraan viljelijältä". Käyn useita kertoja viikossa tarkistamassa mitä herkkuja viljelijä on tällä kertaa lähettänyt ja korjaan parhaat herkut päältä pois :) Tällainen osasto on mainio niille, jotka ei pysty tai halua itse kasvattaa juureksia ja kasviksia. Tällä kertaa mukaan lähti nippu mehukkaita punajuuria ja niistä syntyi maalaisranskalainen Tarte Tatin. Pieni onnenkyynel tirahti silmäkulmaan tätä syödessäni, niin täydellisesti tasapainoilivat happo, makeus ja suola, puhumattakaan lautaselle valuneen siirapin kiiltävän syvänpunaisesta väristä.



PUNAJUURI TARTE TATIN:
(Ø 24 - 26 cm:n pannu tai 4 annospannua)


4 keskikokoista punajuurta
suolaa, mustapippuria

  • Keitä punajuuret suolalla maustetussa vedessä napakoiksi.
  • Kuori tarvittaessa ja leikkaa alle cm:n paksuisiksi viipaleiksi.
  • Mausta viipaleet suolalla ja mustapippurilla

Punajuurten karamellisointi:

3/4 dl ruokokidesokeria
40 g voita
ripaus suolaa
2 - 3 rkl punaviini- tai vadelmaviinietikkaa
1 rkl hunajaa
8 vartta timjamia

  • Sulata sokeri uuninkestävällä paistinpannulla keskilämmöllä.
  • Lisää voi ja ripaus suolaa. Sekoittele, kunnes seos on kauniin ruskeaa.
  • Kaada joukkoon etikka ja hunaja.
  • Nosta pannu pois levyltä ja lisää timjami varsineen.
  • Asettele punajuuriviipaleet siirappiin hiukan limittäin ulkoreunalta aloittaen.


Pohja:

3/4 dl vettä
2 1/4 dl vehnäjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä

  • Sekoita kaikki ainekset nopeasti sekaisin.
  • Kauli jauhotetulla pöydällä pannunkokoinen n. 1/2 cm:n paksuinen ympyrä.
  • Laita taikinakansi punajuurten päälle.
  • Valuta päälle oliiviöljyä.


  • Paista uunissa 200 asteessa n. 30 minuuttia, kunnes taikina on kauniin ruskea ja rapea.
  • Kumoa Tarte Tatin lautaselle ja tarjoa vuohenjuuston sekä oliiviöljyllä ja sitruunamehulla maustetun rucolan kanssa.




2 kommenttia: