lauantai 6. heinäkuuta 2013

Rhubarb Meringue Pie

Asuin Britanniassa 2000-luvun alkupuolella. Työskentelin kahdessa hyvin erilaisessa ravintolassa ja perinteiset brittiherkut tuli tutuiksi myös asiakkaan ominaisuudessa. Yksi jälkiruoka, josta jäi erityisen lämpimät muistot on Lemon Meringue Pie. Sen laatu kertoi paljon ravintolan kylmäkön tasosta ja siksi sen valmistukseen paneuduttiin todella hartaasti. Täydellisessä piirakassa kullankeltainen ja rapea piirakkapohja kietoo sisälleen pehmeän ja kirpeän sitruunakiisselin. Koko komeuden kruunaa makea marenki, joka on pinnalta rapea ja sisältä ilmava.

Sain naapuriltani ison nipun raparperia ja siitä se idea lähti.

Muuntelin ohjeen omasta Walesin aikaisesta Sitruuna-marenkipiiraan ohjeesta, mutta tein tällä kertaa vain Ø 18 cm:n piiraan irtopohjavuokaan sillä syöjiä ei ollut montaa. Laitan alle kuitenkin ison piiraan ohjeen.

RHUBARB MERINGUE PIE eli Raparperi-marenkipiiras:
( Ø 23 - 24 cm piirakkavuoka, 12 - 15 annosta)


Pohja:

175 g (n. 2 dl) vehnäjauhoja
100 g kylmää voita kuutioina
2 rkl tomusokeria
1 keltuainen (säästä valkuainen marenkiin!)
1 rkl kylmää vettä

  • Mittaa ainekset monitoimikoneen kulhoon. Käytä konetta sykäyksittäin niin kauan, että aineet ovat hyvin sekaisin.
  • Kaada seos jauhotetulle pöydälle ja puristele taisaiseksi taikinaksi.
  • Kauli taikina n. 1/2 cm:n paksuiseksi levyksi tai painele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Siisti reunat.
  • Pistele pohja ja aseta sen päälle folio kiiltävä puoli taikinaa kohden.
  • Laita jääkaappiin vähintään tunniksi, mielellään yön yli.
  • Kaada folion päälle paistoherneet.
  • Paista 200 asteessa 15 minuttia. Poista herneet ja folio ja paista vielä 6 - 8 minuuttia, kunnes pohja on kauniin ruskea.
Raparperikiisseli:

2 isoa vartta raparperia
2 dl vettä
1 dl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä (+ 1/2 dl vettä)
100 g voita
3 keltuaista
1 muna

  • Puhdista ja pilko raparperit. Lisää kattilaan veden ja sokerin kanssa. Keitä n. 8 minuuttia, kunnes raperperit ovat pehmenneet.
  • Sekoita maissitärkkelys veteen. Kaada kattilaan ja keitä sekoitellen muutama minuutti. Ota kattila pois liedeltä.
  • Lisää kuutioitu voi vähitellen joukkoon. Sekoita, kunnes voi on kokonaan sulanut.
  • Lisää keltuaiset ja muna. Laita kattila takaisin liedelle ja kuumenna voimakkaasti sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee.
4 valkuaista
200 g sokeria
2 rkl maissitärkkelystä

  • Vaahdota valkuaiset. Lisää sokeri vähitellen vaahdotuksen aikana. Kun vaahto on kiiltävää ja pehmeää, sekoita maissitärkkelys nopeasti joukkoon.
  • Kuumenna raparperikiisseli ja levitä pohjan päälle.
  • Lusikoi marenkia ensin reunoille ja lopuksi keskelle. Pinta saa jäädä aaltoilevaksi.
  • Paista uunissa 175 asteessa 15 - 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea ja rapea.
  • Anna piiraan jäähtyä puoli tuntia vuoassa ennenkuin siirrät sen tarjoiluvadille. (Kuuma pohja murtuu helposti, kuten alla :))



1 kommentti: